Βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζήτηση περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης

Η δημιουργία και παροχή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η εργασία με νέα υλικά και διαδικασίες και η διαρκής μεταβολή του επιχειρησιακού περιβάλλοντος απαιτούν νέα και διαφορετικά προσόντα από τους εγαζόμενους.

Η διαρκής ανάπτυξη νέων εργασιακών τεχνικών και μεθόδων αλλά και των κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των ατόμων είναι απαραίτητη για τη διεύρυνση των ικανοτήτων του προσωπικού. Για την επίτευξη της εν λόγω διεύρυνσης απαιτείται συμμετοχή όλου του προσωπικού προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δυνατότητες των ατόμων, να εμπλουτιστεί η εμπειρία τους αλλά και για να προωθηθούν οι δεξιότητες αυτό-οργάνωσής τους.

Η λειτουργική ανάπτυξη των ικανοτήτων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την αναδιοργάνωση της ανάπτυξης του προσωπικού και τις αλλαγές στις λειτουργικές μεθόδους εκμάθησης. Υπάρχει μια τάση που οδηγεί από την κλασσική ανάπτυξη προσωπικού προς μια διεύθυνση προσωπικού που δίνει έμφαση στις ικανότητες και απαιτεί μια αντίστοιχη λειτουργική υποδομή αλλά επίσης και έναν νέο τύπο επαγγελματισμού από το τεχνικό και το εκτελεστικό προσωπικό.

Τα προσόντα και οι ικανότητες των υπαλλήλων αποτελούν καταλυτικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της επιχείρησης καθώς επίσης και για την ασφάλεια της εργασίας.

Οι παρούσες μορφές περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης από μόνες τους δεν είναι πλέον επαρκείς. Η επίσημη και εξειδικευμένη τεχνική κατάρτιση πρέπει πλέον να συμπληρωθεί με την ανάπτυξη των ικανοτήτων καθώς και με την ενίσχυση των ατομικών δυνατοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί η αυτόνομη λήψη πρωτοβουλιών με σιγουριά. Τα προγράμματα σπουδών που συνδέονται άμεσα με την εργασία και που στοχεύουν στις επαγγελματικές απαιτήσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.

Το πακέτο εργαλείων TrainSME υποστηρίζει τις δυνατότητες και τις στρατηγικές βελτιστοποίησης, με τις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν, να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν μακροπρόθεσμα, η ανάπτυξη των ικανοτήτων των εργαζομένων μιας επιχειρήσης.

Οι μελλοντικές αλλαγές και οι απαιτήσεις αναλύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσουν την επιχείρηση να υποστηρίξει μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του προσωπικού της.

Το παρόν τμήμα του έργου προσφέρει πληροφορίες για:
  1. τις ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης
  2. τις βασικές πτυχές της ζήτησης
  3. τις φάσεις εργασίας που καθορίζουν τις ανάγκες περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης
  4. την εφαρμογή μιας απλουστευμένης ανάλυσης του εργασιακού χώρου
  5. τη δημιουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιακών συνθηκών που συμβάλλουν στην εκμάθηση
  6. τους στόχους ανάπτυξης ικανοτήτων