Φάσεις εργασίας για τον καθορισμό περαιτέρω κατάρτισης

Μια συστηματική ανάλυση των αναγκών κατάρτισης και εκπαίδευσης αποκαλύπτει την πραγματική δυνατότητα των υπαλλήλων και απεικονίζει τις σχετικές τωρινές και μελλοντικές απαιτήσεις μιας επιχείρησης.

Ανάπτυξη ικανότητας που απευθύνεται στους υπαλλήλους

Αυτή η προσέγγιση απαιτεί από κοινού προγραμματισμό από τους υπαλλήλους και τη διοίκηση των μέτρων ανάπτυξης ικανότητας.

Η διαδικασία αποτελείται από έξι προγραμματικές φάσεις:

1. Φάση πληροφόρησης

Για να καθιερώσουν την απαραίτητη βάση εμπιστοσύνης στην επιχείρηση, οι υπάλληλοι και η διοίκηση ενημερώνονται πρώτα πλήρως για τους στόχους και τις διαδικασίες του προγράμματος.

Πληροφορίες για τις παρούσες δραστηριότητες και τα προσωρινά αποτελέσματα πρέπει να παρέχονται τακτικά π.χ. με δημοσιεύσεις, αφίσες στην επιχείρηση, ιστοσελίδες που αφορούν το έργο, ενδοδίκτυο επιχείρησης και προκηρύξεις.

2. Ανάλυση των παρόντων στόχων

Για να αξιολογήσουν την ανάγκη για περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση οι υπάλληλοι ερωτούνται αρχικά για τις ικανότητες τους (ανάλυση των παρόντων δυνατοτήτων). Εκτός από τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα μπορούν επίσης να απαριθμήσουν τα γενικά δυνατά σημεία τους και τις δυνατότητές τους, τις οποιεσδήποτε εργασίες έχουν διεξάγει καθώς και τις εθελοντικές εργασίες στις οποίες έχουν λάβει μέρος. Επιπλέον, μπορούν να κληθούν να καθορίσουν τις προσωπικές ανάγκες ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους και να κάνουν προτάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η καθημερινή εργασία τους θα μπορούσε να βελτιωθεί. Τα δεδομένα από αυτήν την εθελοντική συνέντευξη θα παραμείνουν ανώνυμα για το υπόλοιπο της διαδικασίας.

3. Ανάλυση μελλοντικών στόχων

Σε αυτή τη φάση της ανάλυσης των αναγκών, θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις από τους εκπαιδευτές με όλα τα επίπεδα διοίκησης σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές και τις απαιτήσεις που θα πρέπει να έχουν από τους υπαλλήλους τους. Αυτές οι συνεντεύξεις μπορούν να διαρκέσουν περίπου μια ώρα.

4. Φάση ανάπτυξης

Με βάση τα συμπεράσματα των αναλύσεων παρόντων και μελλοντικών αναγκών θα πραγματοποιηθεί μια σύγκριση που θα απεικονίζει τις ικανότητες που απαιτούνται από τη διοίκηση καθώς επίσης και τα υπάρχοντα προσόντα, τις δυνατότητες και τις ικανότητες των υπαλλήλων αλλά και τις προτάσεις για αλλαγές που προέρχονται από τους ίδιους τους υπαλλήλους.
Αυτή η σύγκριση χρησιμεύει ως βάση για το στοχοθετημένο προγραμματισμό ανάπτυξης δεξιοτήτων. Σε κοινά συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων θα συναποφασισθούν οι μέθοδοι και οι τεχνικές περαιτέρω κατάρτισης.

5. Φάση εφαρμογής

Τα μέτρα που καθορίζονται στη φάση ανάπτυξης εφαρμόζονται κατά κανόνα στην ίδια την επιχείρηση. Οι εσωτερικοί/εξωτερικοί διευθυντές προσωπικού παρέχουν υποστήριξη.

6. Φάση αξιολόγησης

Μετά από την εφαρμογή, θα αξιολογηθεί η επιτυχία των εφαρμοσμένων μέτρων. Εκεί εξετάζονται η επίκτητη εμπειρία και η χρήση τους στον εργασιακό χώρο/στην επιχείρηση.