Ανάλυση των αναγκών κατάρτισης μέσα από ομαδικές συζητήσεις και προσωπικές συνεντεύξεις

Στρατηγικές και στόχοι της ανάλυσης των αναγκών κατάρτισης

Στη σύγχρονη εποχή των γρήγορων οργανωτικών και τεχνολογικών αλλαγών είναι αυτονόητο ότι η γνώση και οι δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δεν αρκούν για όλη την επαγγελματική σταδιοδρομία. Αυτό σημαίνει μια συνεχή ανάγκη των δεξιοτήτων και της κατάρτισης για προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Ωστόσο, η περαιτέρω επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο εάν διεξάγεται βάσει μιας συστηματικής ανάλυσης των σχετικών αναγκών.
Η ανάλυση των αναγκών εξυπηρετεί στο να δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να ολοκληρώσουν τα τρέχοντα καθήκοντά τους και παράλληλα να αντιμετωπίσουν όποιες νέες, απρόβλεπτες απαιτήσεις ή προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν στις διαδικασίες παραγωγής και στις αλλαγές των εργασιακών απαιτήσεων.

Περαιτέρω αποτελέσματα:
  • Μια ανάλυση των αναγκών κατάρτισης οδηγεί σε ένα θετικό εσωτερικό εργασιακό περιβάλλον.
  • Η ανάλυση των αναγκών παρέχει πληροφορίες για τις ικανότητες και τη δυνατότητα ανάπτυξης των υπαλλήλων και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές τεχνολογικές και οργανωτικές αλλαγές στην επιχείρηση.
Όσο μεγαλύτερη και μακρύτερης διάρκειας είναι η επιτυχία της εκμάθησης τόσο πιο πολύ το περιεχόμενο της εκμάθησης ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα κατάρτισης των εκπαιδευόμενων. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των αναγκών, επομένως, είναι σημαντικό όχι μόνο να ενσωματωθούν τα συμφέροντα της επιχείρησης αλλά και τα όποια ερεθίσματα και ενδιαφέροντα των εργαζομένων. Η περαιτέρω κατάρτιση πρέπει να παρουσιάσει έναν πρακτικό προσανατολισμό και συγχρόνως να παρακινήσει τους εργαζομένους για να συμμετέχουν στα μέτρα κατάρτισης.
Ούτε οι ομαδικές συζητήσεις, ούτε οι προσωπικές συνεντεύξεις βασίζονται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Μια ομαδική συζήτηση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει ομαδική εργασία. Προϋπόθεση είναι σε αυτήν την περίπτωση οι υπάλληλοι να απασχολούνται σε έναν αλληλένδετο τομέα δραστηριότητας.

Μέθοδοι για την ανάλυση των αναγκών

Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα υπόδειγμα για τη συστηματική καταγραφή των αναγκών περαιτέρω κατάρτισης των υπαλλήλων σε διαφορετικούς τομείς της εργασίας. Αυτή η μέθοδος αποτελείται από δύο βήματα, ένα εισαγωγικό, την προεδρευόμενη ομαδική συζήτηση και προαιρετικά ακολουθούν ατομικές συνεντεύξεις .

Η προσέγγιση χαρακτηρίζεται από:
  • Πρώτον οι ανάγκες κατάρτισης να διερευνώνται από την άποψη των υπαλλήλων.
  • Ο εργασιακός χώρος να θεωρείται ως σύνολο.
  • Μόνο σε ακόλουθες ατομικές συνεντεύξεις η άποψη του υπαλλήλου διευρύνεται από τις απόψεις των εποπτών.

Οι υπάλληλοι ενημερώνονται για το προγραμματισμένο έργο πριν από την εισαγωγή της προεδρευόμενης ομάδας συζήτησης. Ο επόπτης συμμετέχει κατά την προετοιμασία των ερωτηματολογίων.