Καθορισμός των αναγκών περαιτέρω κατάρτισης μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις

Αυτό το παράδειγμα επεξηγεί την προσέγγιση για την ανάλυση των αναγκών εκπαίδευσης σε μια προσωπική συνέντευξη.

Ανάλυση των αναγκών σε προσωπικές συνεντεύξεις

Στόχοι και προετοιμασία προσωπικών συνεντεύξεων

Η ανάλυση των αναγκών στην προσωπική συνέντευξη είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά προσφέρει δύο κύρια πλεονεκτήματα. Η επιχείρηση αποκτά πλήρη εικόνα για τα προσόντα και την έλλειψη προσόντων των υπαλλήλων ξεχωριστά. Επιπλέον, παρουσιάζονται ξεκάθαρα οι ατομικές προοπτικές ανάπτυξης.

Εδώ εξηγείται με ποια μορφή διεξάγονται οι προσωπικές συνεντεύξεις, ποιο σκοπό εξυπηρετούν και πώς συμπληρώνονται τα έγγραφα. Εξηγούνται στους υπαλλήλους η χρησιμότητα της ανάλυσης των αναγκών και το εύρος των προσδοκώμενων μέτρων κατάρτισης.

Διεξαγωγή των προσωπικών συνεντεύξεων

Η συνέντευξη πραγματοποιείται ιδιωτικά μεταξύ του επόπτη και του υπαλλήλου. Ο επόπτης εξηγεί εν συντομία το στόχο και τα βήματα της ανάλυσης των αναγκών και προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης.
Εδώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξηγηθούν αναλυτικά τα πάντα για τις ανάγκες κατάρτισης στους υπαλλήλους που παρευρίσκονται σε μια προσωπική συνέντευξη για πρώτη φορά και που μπορεί να είναι δύσπιστοι και σκεπτικοί στην αρχή.

Στην περίπτωση έλλειψης εμπειρίας στη συστηματική κατάρτιση, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι τέτοιοι υπάλληλοι δεν εκφράζουν σημαντική ανάγκη για κατάρτιση. Εδώ είναι έργο του διοικητικού στελέχους, να επισημάνει τις δυνατότητες ανάπτυξης και να ρωτήσει για τα προβλήματα στην εργασία που μπορούν πιθανόν να επιλυθούν με την κατάρτιση.

Αξιολόγηση των συνομιλιών και εφαρμογή των σχεδίων κατάρτισης

Πρώτα οι ανάγκες κατάρτισης αντιπαραβάλλονται θεματικά. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται και αναλύεται στη συζήτηση ομάδας. Έπειτα μπορούν να καθοριστούν οριστικά τα περιεχόμενα της κατάρτισης.
Μέτρο Αριθμός υπαλλήλων Εφαρμογή
Βασικές αρχές γνώσης Η/Υ (εισαγωγή σε Η/Υ, MS Office, SAP)   Από καταρτισμένους υπαλλήλους
Ειδικές εφαρμογές Η/Υ: Corel, CAD-Software, λειτουργικό λογισμικό   Από καταρτισμένους υπαλλήλους
Βασικές αρχές Business, διαχείριση έργων   Προσφορά περαιτέρω εσωτερικής κατάρτισης
Γνώση προϊόντων   Από διευθυντές τμημάτων
Τεχνική κατάρτιση στον προμηθευτή   Εξωτερικά στον προμηθευτή

Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα επιτήρησης της όλης διαδικασίας το οποίο θα ελέγχει κατά πόσο οι δραστηριότητες περαιτέρω κατάρτισης να μην περιορίζονται σε μεμονωμένα θέματα αλλά να έχουν ολιστικό – επιχειρησιακό χαρακτήρα. Οι ακόλουθοι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν με αυτό το σύστημα ελέγχου:
  • Η περαιτέρω κατάρτιση πρέπει να παρέχεται συστηματικά και να περιλαμβάνει το προσωπικό παραγωγής.
  • Η περαιτέρω κατάρτιση ακόμα κι αν διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εργασίας ο βαθμός επιτυχίας της πρέπει να καταγραφεί και να αξιολογείται.
  • Η περαιτέρω κατάρτιση πρέπει να στοχεύσει και στις λειτουργικές απαιτήσεις αλλά και στις επιθυμίες/ενδιαφέροντα των υπαλλήλων.