προφίλ υπαλλήλων

Τα προφίλ υπαλλήλων είναι κεντρικά όργανα για τη διαχείριση του προσωπικού και τις αλλαγές. Παρέχουν στη διοίκηση της επιχείρησης σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρική στρατηγική μπορεί να εφαρμοστεί με τη διαθέσιμη δυνατότητα προσωπικού ή αυτή που πρόκειται να αναπτυχθεί. Παρέχουν καθοδήγηση για την πρόσληψη προσωπικού/την πολιτική πρόσληψης και την υποστήριξη υπαλλήλων.

Από τη σύγκριση των τρεχόντων και μελλοντικών προφίλ στόχων στις συζητήσεις μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, μπορεί να καταρτιστεί ένα σχέδιο για να οριστεί ποια μέτρα προσωπικού πρέπει να εφαρμοστούν για να προετοιμάσουν τους υπαλλήλους για τις μελλοντικές απαιτήσεις.
Βοηθούν στο να προσδιορίσουν ποια εσωτερικά και εξωτερικά δίκτυα πρέπει να ενισχυθούν, από τη μία πλευρά με την αναζήτηση της απαιτούμενης απούσας τεχνογνωσίας, και από την άλλη με τη δημιουργία μίας οργανωτικής βάσης γνώσεων που θα είναι διαθέσιμη σε κάθε υπάλληλο μέσω της κοινής εκμάθησης σε ομάδες προγραμμάτων σε όλη την επιχείρηση.

Τα προφίλ υπαλλήλων αποκαλύπτουν τη γνώση, τις δυνατότητες, τις δεξιότητες και την εμπειρία των υπαλλήλων.

Περιεχόμενο των προφίλ υπαλλήλων:

Τα προφίλ υπαλλήλων πρέπει να ορίσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των τεχνικών και μεθοδικών ικανοτήτων, των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, των προσωπικών ικανοτήτων και των ικανοτήτων δραστηριοποίησης και δραστηριοτήτων. Πρέπει να διαφοροποιηθούν οι παρακάτω τομείς ικανοτήτων:

Τεχνική και συστηματική ικανότητα:

Επαγγελματική γνώση, δυνατότητες και δεξιότητες που προέρχονται αφ' ενός από τους επίσημους τίτλους σπουδών (τίτλοι σπουδών από σχολές, πιστοποιητικά) και αφ' ετέρου από την επαγγελματική εμπειρία. Εδώ συμπεριλαμβάνονται οι δυνατότητες επίλυσης δομημένων τεχνικών στόχων ή η εκμετάλλευση νέων πηγών γνώσης για την επίλυση προβλημάτων. (Ερωτηματολόγιο για τις τεχνικές –μεθοδικές ικανότητες)

Κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες:

Η δυνατότητα ανάληψης αρμοδιότητας στην ομάδα και η αποτελεσματική ανάπτυξη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσωπικών δυνάμεων των συνεργατών βάσει της συνεργασίας ή η θετική δράση σε καταστάσεις διαπροσωπικών προβλημάτων με τους επόπτες, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες. (Ερωτηματολόγιο για τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες)

Προσωπική ικανότητα:

Η δυνατότητα να έχει κάποιος αυτοκριτική με την έννοια της δυνατότητας αυτό-διαχείρισης και αυτό-εκμάθησης.(Ερωτηματολόγιο για τις προσωπικές ικανότητες)

Δραστηριότητα και ικανότητα δράσης:

Ετοιμότητα ενεργής χρήσης όλων των γνώσεων και των δυνατοτήτων και ενσωμάτωσης τους με άλλες ικανότητες. (Ερωτηματολόγιο για τη δραστηριότητα και την ικανότητα δράσης)


Στην πράξη γίνεται μια διάκριση μεταξύ των τρεχόντων και μελλοντικών προφίλ στόχων:
Μελλοντικά προφίλ στόχος:
Λειτουργικότητα των παρουσών και μελλοντικών απαιτήσεων για την εκπλήρωση των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών.
Τρέχοντα προφίλ:
Γνώση σχετική με τους υπαλλήλους, ικανότητες και δυνατότητα.

Η ανάπτυξη των ικανοτήτων πραγματοποιείται στα ακόλουθα επίπεδα:
  • Επίπεδο υπαλλήλων: Εδώ παίζουν έναν σημαντικό ρόλο οι προσωπικές ευθύνες και οι επιχειρηματικές ικανότητες των υπαλλήλων.
  • Επίπεδο ομάδας: Η σύνθεση των ομάδων εργασίας ή προγραμμάτων απαιτεί σήμερα τις ισχυρότερες διεπιστημονικές δεξιότητες για την υποστήριξη της αμοιβαίας εκμάθησης και της συνεργασίας.
  • Επιχειρηματικό επίπεδο: Η έννοια διοίκησης μίας επιχείρησης εκμάθησης καθιστά την ανάπτυξη της συλλογικής γνώσης κεντρική για την ανάπτυξη επιχείρησης.

Τα προφίλ υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της πρόσληψης, της κατάρτισης και της περαιτέρω ανάπτυξης των δυνατοτήτων των υπαλλήλων παίζουν έναν κεντρικό ρόλο και στα 3 επίπεδα της ανάπτυξης ικανοτήτων.

Πλεονεκτήματα του οργάνου "προφίλ υπαλλήλων"

  • Ανάπτυξη εταιρικής στρατηγικής λαμβάνοντας υπόψη τις κύριες ικανότητες και τη διαθέσιμη γνώση
  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω καταρτισμένου προσωπικού
  • Ξεκάθαρος προσανατολισμός στην επέκταση και την ανάπτυξη προσωπικού και προκύπτουσες βελτιωμένες σχέσεις οικονομικού οφέλους στη διαχείριση προσωπικού
  • Αυξανόμενη ευθύνη των διοικητικών υπαλλήλων για την επέκταση προσωπικού και για την ανάπτυξη και την επακόλουθη βελτίωση των ηγετικών προσόντων, τα οποία σε γενικές γραμμές επηρεάζουν θετικά τόσο το κίνητρό όσο και την απόδοση των υπαλλήλων.
  • Αυξανόμενη προσωπική ευθύνη των υπαλλήλων για την ανάπτυξη προφίλ, η οποία κατά κανόνα επίσης τους ενθαρρύνει να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στην κατάρτισή τους
  • Ξεκάθαρος προσανατολισμός των υπαλλήλων στην ανάπτυξη σταδιοδρομίας
  • Ανάπτυξη προσωπικού που στοχεύει στις ανάγκες και τις δυνατότητες, η οποία καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά νέων προσόντων στην πράξη
  • Μορφές εκμάθησης οι οποίες προσομοιώνουν το χώρο εργασίας και κλείνουν τα κενά στη σύγκριση παρόντων και μελλοντικών στόχων και προωθούν την υψηλότερη αποδοτικότητα στα μέτρα ανάπτυξης προσωπικού.